Logo Ordine Nazionale Psicologi
cerca nel sito
ALBO NAZIONALE
 
Notizie in evidenza
Sei in
Home Normativa Legislazione europea Psychology in the European Union République française - France EFPPA European Federation of Professional Psychologists Associations - Task Force on Psychologists in the education system

QUESTIONNAIRE ON SCHOOL/EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
TRAINING AND PRACTICE

France

Question 2: Approximately how many school/educational psychologists work in your country? Number of educational Psychologists
N.B. Numbers below are mostly estimates.

Answer:
8000
- 3500 school psychologists for children 2-12
- 4500 orientation counsellor-psychologists for pupils 12-19


Question 3: What is the ratio of school/educational Psychologists in your country?
N.B. Numbers below are estimates

Answer:
School Psychologists 1700; Orientation counsellor- psychologists 2500


Question 4: Who are the main employers of school/educational Psychologists?

Answer:
Ministry of National Education


Question 5: Are school/educational psychologists represented by any general or specific association or union in your country?

Answer:

  • ANOP: l'Association National des Organisations des Psychologues",
    i.e.national organisation of psychologists associations (practising psychologists)
  • SFP: "Société Francaise de Psychologues" i.e. French society of psychologists (teachers and researchers)

N.B. ANOP is associated with EFPPA; SPF with ISPA


Question 6: How do school/educational psychologists become trained?
Include details of length of the training period, the additional qualifications and professional experience which are required (e.g. teaching), whether and how your training courses link with other courses of training in professional psychology.

Answer:
-School Psychologists must have

  • 1) university degree in psychology
  • 2) followed by 3 years of teacher training and practice
  • 3) at last 1 years extra training for DEPS (state diploma for school psychology)

- orientation counsellor-psychologists must have

  • 1) first degree in psychology
  • 2) 2 years training in social sciences

Question 7: How many universities provide this training for school/educational psychologists?

Answer:
7 (6 for school psychology, 1 for Orientation counsellor-psychologists)


Question 8: What are the employment prospect for newly trained school/educational psychologists?

Answer:
in the future the prospects are moderate for DEPS-psychologists (School psychologists) as well as for Orientation counsellor-psychologists


Question 9: How many school/educational psychologists are currently unemployed in your country?

Answer:
difficult to say: none with DEPS


Question 10: What are the key tasks that are undertaken by school/educational psychologists?
(e.g. assessment, recommending special provision for children, consultation, counselling...)

Answer:

  • consultation with families
  • counselling families and schools
  • assessment of children
  • vocation/careers guidance
  • collaborative work with redemption teachers etc.

Question 11: Are school /educational psychologists licensed? Is this a legal rquirement?

Answer:
title of psychologist is protected by law. No requirement for psychologists to be registered


Question 12: What are the current issues facing school / educational psychologists at the present?

Answer:

  • School Psychologists have not yet achieved official recognition as psychologists, they are only recognised as teachers
  • profession of school psychologist is 50 years old but as yet unknown. Orientation counsellor-psychologists - acquired the status of psychologist but some of these psychologists do not consider themselves as such, neither do they perform specific psychological tasks (career guidance)
  • too many pupils per psychologist

PRIMO PIANO


Video


Sezione Sala Stampa