Spain

Question 2: Approximately how many school/educational psychologists work in your country? Number of educational Psychologists
N.B. Numbers below are mostly estimates.

Answer:
7500


Question 3: What is the ratio of school/educational Psychologists in your country?
N.B. Numbers below are estimates

Answer:
7000


Question 4: Who are the main employers of school/educational Psychologists?

Answer:
Ministry of Education and Science, regional and city councils, private schools


Question 5: Are school/educational psychologists represented by any general or SPAecific association or union in your country?

Answer:
Colegio Oficial de Psicologos, Section of School and Educational Psychologists


Question 6: How do school/educational psychologists become trained?
Include details of length of the training period, the additional qualifications and professional experience which are required (e.g. teaching), whether and how your training courses link with other courses of training in professional psychology.

Answer:
5 years in Faculty of Psychology for a professional certificate (3 years of general psychology and 2 years specialising in educational psychology)


Question 7: How many universities provide this training for school/educational psychologists?

Answer:
23 Universities


Question 8: What are the employment proSPAect for newly trained school/educational psychologists?

Answer:
prospects are moderate


Question 9: How many school/educational psychologists are currently unemployed in your country?

Answer:
many – possibly up to 2000


Question 10: What are the key tasks that are undertaken by school/educational psychologists?
(e.g. assessment, recommending SPAecial provision for children, consultation, counselling…)

Answer:
– assessment
– recommending special education for children


Question 11: Are school /educational psychologists licensed? Is this a legal rquirement?

Answer:
by law, need to be member of the Colegio Official de Psycò1ogie if employed as an educational psychologist


Question 12: What are the current issues facing school / educational psychologists at the present?

Answer:
– employment prospects
– the ratio of psychologists to children
– the training of psychologists will possibly be in competition with people completing the new training in psicopedogos
– the eccessive number of functions within their work